ÎNCHEIEREA CONTRACTULUI DE ASIGURARE CONFORM LEGII NR.360/2023
Art. 6
…………
(2) Orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.
(3) Prin excepţie de la alin. (2), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.
(4) Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială prevăzut la alin. (3), sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.
(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare socială prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare şi se valorifică pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
(6) În baza alin. (3) se pot încheia mai multe contracte de asigurare socială cu condiţia ca perioadele de asigurare înscrise în acestea, cumulate, să nu depăşească 6 ani.
…………………………
Art. 10.
(1) Contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2) şi (3) se încheie între persoana interesată sau, după caz, reprezentantul legal ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii competentă în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei sau, după caz, a reprezentantului legal ori mandatarului acesteia.
(2) Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii.
(3) La încheierea contractului de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (3), solicitantul completează o declaraţie, conform modelului prevăzut în anexa nr. 12, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplineşte următoarele condiţii cumulative:
- a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
- b) nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;
- c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.
Art. 11.
(1) Venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat, din iniţiativa asiguratului, prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială, conform modelului prevăzut în anexa nr. 13.
(2) Venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2), în baza căruia se calculează contribuţia de asigurări sociale, se modifică, din iniţiativa asigurătorului, respectiv a casei teritoriale de pensii, prin notificarea scrisă a asiguratului, ori de câte ori venitul lunar asigurat este mai mic decât cel prevăzut la art. 33 alin. (1).
Art. 29.
Contribuţia de asigurări sociale corespunzătoare contractului de asigurare socială se datorează de la data încheierii acestuia, în cota prevăzută în Codul fiscal pentru persoane fizice.
Art. 30.
(1) Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate de asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (2) se face lunar de către aceştia sau, în numele lor, de către orice altă persoană, în contul casei teritoriale de pensii la care sunt asiguraţi, în baza contractului de asigurare.
(2) Plata contribuţiei de asigurări sociale, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), se poate face şi anticipat, pentru perioada de până la sfârşitul anului calendaristic. În aceste situaţii, stagiul de cotizare este corespunzător timpului scurs în interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata.
Art. 31.
(1) Contribuţia de asigurări sociale datorată de persoanele care au încheiat contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (3) se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale prevăzute de Codul fiscal pentru persoane fizice, în vigoare la data încheierii acestuia.
(2) Contractul de asigurare socială încheiat conform art. 6 alin. (3) încetează la data la care contribuţia de asigurări sociale aferentă perioadei contractuale este achitată în întregime.
(3) Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de un an de la data încheierii contractului de asigurări sociale.
(4) În situaţia în care la data împlinirii termenului prevăzut la alin. (3), contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie în funcţie de plata efectuată.
Art. 33.
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
(2) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (3) o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.
Art. 36.
(1) În cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţia.
(2) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (1), în luna decembrie contribuţia de asigurări sociale se va plăti până la data de 21 decembrie. În situaţia în care data de 21 decembrie este zi nelucrătoare, contribuţia de asigurări sociale se va plăti până în ultima zi lucrătoare anterioară datei de 21 decembrie.
(3) Prevederile alin. (2), în ceea ce priveşte data plăţii, se aplică şi în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (3), în situaţia în care plata unei tranşe reprezentând contribuţie de asigurări sociale datorată se efectuează în luna decembrie.
(4) Pentru ceilalţi asiguraţi ai sistemului public de pensii, alţii decât cei prevăzuţi la art. 6 alin. (2) şi (3), termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale este prevăzut de Codul fiscal sau, după caz, de Legea nr. 111/2022.
Art. 38.
Pentru persoanele prevăzute la art. 6 alin. (2) şi (3) activitatea de colectare a contribuţiilor de asigurări sociale se realizează de CNPP, prin casele teritoriale de pensii.
Art. 39.
……………
(3) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (2) şi (3), asigurate pe baza contractului de asigurare socială, stagiul de cotizare contributiv se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat şi plătit, conform legii, contribuţia de asigurări sociale.
Art. 40.
(1) Contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2) poate fi reziliat la iniţiativa casei teritoriale de pensii şi poate fi denunţat unilateral la iniţiativa asiguratului, conform clauzelor prevăzute în contract.
(2) Contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2) se reziliază, din iniţiativa casei teritoriale de pensii, în cazul neplăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de 3 luni consecutive.
(3) Rezilierea contractului de asigurare socială potrivit alin. (2) se face începând cu ziua următoare celei pentru care s-a plătit contribuţia de asigurări sociale.
(4) Contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2) şi (3) poate fi denunţat unilateral oricând, din iniţiativa asiguratului, şi produce efecte de la data înregistrării la casa teritorială competentă a solicitării denunţării unilaterale.
(5) În cazul rezilierii/denunţării unilaterale a contractului de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2) şi (3), contribuţiile de asigurări sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare contributiv astfel realizat se determină corespunzător plăţii efectuate.
Art. 41.
(1) Contractul de asigurare socială încetează de drept la data decesului asiguratului.
(2) Eventualele sume neachitate până la data decesului, reprezentând contribuţii de asigurări sociale, nu se mai urmăresc. Stagiul de cotizare contributiv se constituie numai din perioadele pentru care s-au plătit sumele reprezentând contribuţia de asigurări sociale.
(3) În situaţiile în care, conform prevederilor art. 30 alin. (2), sunt efectuate plăţi anticipate pentru perioade ulterioare datei decesului, sumele plătite pentru aceste perioade, reprezentând contribuţie de asigurări sociale, se restituie, la cerere, persoanelor prevăzute la art. 111 alin. (1), în termenul general de prescripţie de 3 ani, calculat de la data decesului.
(4) În situaţiile prevăzute la alin. (3), constituie stagiu de cotizare contributiv perioada pentru care s-a plătit contribuţia de asigurări sociale până la data decesului.
PENTRU CONTRACTELE INCHEIATE IN BAZA ART.6, ALIN.2, PLATA CONTRIBUȚIEI SE EFECTUEAZĂ prin cont bancar sau mandat poștal, pe care se va menționa următoarele:
- Beneficiar: Casa Județeană de Pensii Brașov
- Cod fiscal: 13592877
- Banca: Trezoreria Municipiului Brașov
- Cont: RO 18 TREZ13122210304xxxxx
- CNP-ul asiguratului
IMPORTANT!
Pe ordinul de plată/mandatul poștal se va trece, la informații despre plată / expeditor în mod OBLIGATORIU codul numeric personal al asiguratului.
PENTRU CONTRACTELE INCHEIATE IN BAZA ART. 6,ALIN.3 (VECHIME DIN URMA),PLATA CONTRIBUȚIEI SE EFECTUEAZĂ prin cont bancar sau mandat poștal, pe care se va menționa următoarele:
- Beneficiar: Casa Județeană de Pensii Brașov
- Cod fiscal: 13592877
- Banca: Trezoreria Municipiului Brașov
- Cont : RO69TREZ13122210311xxxxx
- CNP-ul asiguratului
IMPORTANT!
Pe ordinul de plată /mandatul poștal se va trece, la informații despre plată / expeditor în mod OBLIGATORIU codul numeric personal al asiguratului.
Începând cu data de 01.07.2024, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare încheiat în baza Legii nr. 360/2023, cu modificările și completările ulterioare, este de 3.700 lei.
Vă puteți asigura la un venit mai mare, CAS de plată obținându-se prin aplicarea cotei de 25% asupra acestuia.
Spre exemplu, pentru venitul minim asigurat de 3700 lei, contribuția de asigurări sociale ce trebuie plătită este de 925 lei, respectiv 25 % din acest venit. ( 3700 lei x 25% = 925 lei). Totodată, vă aducem la cunoștință faptul că se vor modifica, din inițiativa casei teritoriale de pensii, prin notificarea asiguratului, toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 3700 lei.
De la data de 01.01.2025 venitul minim asigurat este de 4050 lei iar cota de contributie este de 1013 lei.
În vederea încheierii contractului de asigurare vă puteți adresa la următoarele adrese de email (camelia.bugnar@cnpp.ro sau lili.grigore@cnpp.ro, urmând ca ulterior să vă prezentați personal / prin mandatar la sediul CJP Brașov.
Programul de lucru cu publicul:
LUNI – JOI: 8:00 – 12:00
NOTA:
Plata contributiei de asigurari sociale,in cazul asiguratilor prevazuti la art.6 alin (2) din lege, se poate face si anticipat,pentru perioada de pana la sfarsitul anului calendaristic.
ÎNCHEIEREA CONTRACTULUI DE ASIGURARE CONFORM LEGII NR.360/2023
Art. 6
…………
(2) Orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.
(3) Prin excepţie de la alin. (2), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.
(4) Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială prevăzut la alin. (3), sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.
(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare socială prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare şi se valorifică pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
(6) În baza alin. (3) se pot încheia mai multe contracte de asigurare socială cu condiţia ca perioadele de asigurare înscrise în acestea, cumulate, să nu depăşească 6 ani.
…………………………
Art. 10.
(1) Contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2) şi (3) se încheie între persoana interesată sau, după caz, reprezentantul legal ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii competentă în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei sau, după caz, a reprezentantului legal ori mandatarului acesteia.
(2) Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii.
(3) La încheierea contractului de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (3), solicitantul completează o declaraţie, conform modelului prevăzut în anexa nr. 12, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplineşte următoarele condiţii cumulative:
- a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
- b) nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;
- c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.
Art. 11.
(1) Venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat, din iniţiativa asiguratului, prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială, conform modelului prevăzut în anexa nr. 13.
(2) Venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2), în baza căruia se calculează contribuţia de asigurări sociale, se modifică, din iniţiativa asigurătorului, respectiv a casei teritoriale de pensii, prin notificarea scrisă a asiguratului, ori de câte ori venitul lunar asigurat este mai mic decât cel prevăzut la art. 33 alin. (1).
Art. 29.
Contribuţia de asigurări sociale corespunzătoare contractului de asigurare socială se datorează de la data încheierii acestuia, în cota prevăzută în Codul fiscal pentru persoane fizice.
Art. 30.
(1) Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate de asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (2) se face lunar de către aceştia sau, în numele lor, de către orice altă persoană, în contul casei teritoriale de pensii la care sunt asiguraţi, în baza contractului de asigurare.
(2) Plata contribuţiei de asigurări sociale, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), se poate face şi anticipat, pentru perioada de până la sfârşitul anului calendaristic. În aceste situaţii, stagiul de cotizare este corespunzător timpului scurs în interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata.
Art. 31.
(1) Contribuţia de asigurări sociale datorată de persoanele care au încheiat contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (3) se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale prevăzute de Codul fiscal pentru persoane fizice, în vigoare la data încheierii acestuia.
(2) Contractul de asigurare socială încheiat conform art. 6 alin. (3) încetează la data la care contribuţia de asigurări sociale aferentă perioadei contractuale este achitată în întregime.
(3) Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de un an de la data încheierii contractului de asigurări sociale.
(4) În situaţia în care la data împlinirii termenului prevăzut la alin. (3), contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie în funcţie de plata efectuată.
Art. 33.
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
(2) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (3) o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.
Art. 36.
(1) În cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţia.
(2) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (1), în luna decembrie contribuţia de asigurări sociale se va plăti până la data de 21 decembrie. În situaţia în care data de 21 decembrie este zi nelucrătoare, contribuţia de asigurări sociale se va plăti până în ultima zi lucrătoare anterioară datei de 21 decembrie.
(3) Prevederile alin. (2), în ceea ce priveşte data plăţii, se aplică şi în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (3), în situaţia în care plata unei tranşe reprezentând contribuţie de asigurări sociale datorată se efectuează în luna decembrie.
(4) Pentru ceilalţi asiguraţi ai sistemului public de pensii, alţii decât cei prevăzuţi la art. 6 alin. (2) şi (3), termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale este prevăzut de Codul fiscal sau, după caz, de Legea nr. 111/2022.
Art. 38.
Pentru persoanele prevăzute la art. 6 alin. (2) şi (3) activitatea de colectare a contribuţiilor de asigurări sociale se realizează de CNPP, prin casele teritoriale de pensii.
Art. 39.
……………
(3) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (2) şi (3), asigurate pe baza contractului de asigurare socială, stagiul de cotizare contributiv se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat şi plătit, conform legii, contribuţia de asigurări sociale.
Art. 40.
(1) Contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2) poate fi reziliat la iniţiativa casei teritoriale de pensii şi poate fi denunţat unilateral la iniţiativa asiguratului, conform clauzelor prevăzute în contract.
(2) Contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2) se reziliază, din iniţiativa casei teritoriale de pensii, în cazul neplăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de 3 luni consecutive.
(3) Rezilierea contractului de asigurare socială potrivit alin. (2) se face începând cu ziua următoare celei pentru care s-a plătit contribuţia de asigurări sociale.
(4) Contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2) şi (3) poate fi denunţat unilateral oricând, din iniţiativa asiguratului, şi produce efecte de la data înregistrării la casa teritorială competentă a solicitării denunţării unilaterale.
(5) În cazul rezilierii/denunţării unilaterale a contractului de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2) şi (3), contribuţiile de asigurări sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare contributiv astfel realizat se determină corespunzător plăţii efectuate.
Art. 41.
(1) Contractul de asigurare socială încetează de drept la data decesului asiguratului.
(2) Eventualele sume neachitate până la data decesului, reprezentând contribuţii de asigurări sociale, nu se mai urmăresc. Stagiul de cotizare contributiv se constituie numai din perioadele pentru care s-au plătit sumele reprezentând contribuţia de asigurări sociale.
(3) În situaţiile în care, conform prevederilor art. 30 alin. (2), sunt efectuate plăţi anticipate pentru perioade ulterioare datei decesului, sumele plătite pentru aceste perioade, reprezentând contribuţie de asigurări sociale, se restituie, la cerere, persoanelor prevăzute la art. 111 alin. (1), în termenul general de prescripţie de 3 ani, calculat de la data decesului.
(4) În situaţiile prevăzute la alin. (3), constituie stagiu de cotizare contributiv perioada pentru care s-a plătit contribuţia de asigurări sociale până la data decesului.
PENTRU CONTRACTELE INCHEIATE IN BAZA ART.6, ALIN.2, PLATA CONTRIBUȚIEI SE EFECTUEAZĂ prin cont bancar sau mandat poștal, pe care se va menționa următoarele:
- Beneficiar: Casa Județeană de Pensii Brașov
- Cod fiscal: 13592877
- Banca: Trezoreria Municipiului Brașov
- Cont: RO 18 TREZ13122210304xxxxx
- CNP-ul asiguratului
IMPORTANT!
Pe ordinul de plată/mandatul poștal se va trece, la informații despre plată / expeditor în mod OBLIGATORIU codul numeric personal al asiguratului.
PENTRU CONTRACTELE INCHEIATE IN BAZA ART. 6,ALIN.3 (VECHIME DIN URMA),PLATA CONTRIBUȚIEI SE EFECTUEAZĂ prin cont bancar sau mandat poștal, pe care se va menționa următoarele:
- Beneficiar: Casa Județeană de Pensii Brașov
- Cod fiscal: 13592877
- Banca: Trezoreria Municipiului Brașov
- Cont : RO69TREZ13122210311xxxxx
- CNP-ul asiguratului
IMPORTANT!
Pe ordinul de plată /mandatul poștal se va trece, la informații despre plată / expeditor în mod OBLIGATORIU codul numeric personal al asiguratului.
Începând cu data de 01.07.2024, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare încheiat în baza Legii nr. 360/2023, cu modificările și completările ulterioare, este de 3.700 lei.
Vă puteți asigura la un venit mai mare, CAS de plată obținându-se prin aplicarea cotei de 25% asupra acestuia.
Spre exemplu, pentru venitul minim asigurat de 3700 lei, contribuția de asigurări sociale ce trebuie plătită este de 925 lei, respectiv 25 % din acest venit. ( 3700 lei x 25% = 925 lei). Totodată, vă aducem la cunoștință faptul că se vor modifica, din inițiativa casei teritoriale de pensii, prin notificarea asiguratului, toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 3700 lei.
De la data de 01.01.2025 venitul minim asigurat este de 4050 lei iar cota de contributie este de 1013 lei.
În vederea încheierii contractului de asigurare vă puteți adresa la următoarele adrese de email (camelia.bugnar@cnpp.ro sau lili.grigore@cnpp.ro, urmând ca ulterior să vă prezentați personal / prin mandatar la sediul CJP Brașov.
Programul de lucru cu publicul:
LUNI – JOI: 8:00 – 12:00
NOTA:
Plata contributiei de asigurari sociale,in cazul asiguratilor prevazuti la art.6 alin (2) din lege, se poate face si anticipat,pentru perioada de pana la sfarsitul anului calendaristic.